Nieuws

08-04-2014 Twee wedstrijden tegelijkertijd?


Binnen de winterwedstrijden varen de Etchells ook nog een onderlinge competitie, wat van tijd tot tijd tot lastige beslissingen leidt. Er zijn vaak twee belangen, verdedigend dan wel aanvallend varen ten opzichte van je concurrenten in het onderlinge klassement óf verder jagen op de voorliggers in de winterwedstrijd. Hoe manoeuvreer je de andere Etchells tussen al die andere grotere schepen, en hoe kom je er weer tussenuit?

Zaterdag 5 april de laatste winterwedstrijd, de tussen stand in het onderlinge klassement is spannend het verschil tussen nummer één en vier is twee punten, alles is dus nog mogelijk. Helaas doen we niet meer mee voor de ereplaatsen in de grote winterwedstrijd, maar toch willen we ook hier goed eindigen.

Na een hopeloze start waarbij we van alle kanten afgedekt werden door de andere Etchells, als laatste om de ton, meteen overstag om weg te varen bij de grote schepen, wat drie tellen later ook door Masquerade en Danish Blue gedaan werd, alleen Warlord verdween richting Lelystad.

In tegenstelling tot de twee voorgaande wedstrijden was onze bootsnelheid goed en liepen we beetje bij beetje weg van de anderen. Tot diep in de nacht Etchells tune up filmpjes kijken op YouTube blijkt dan toch zijn vruchten af te werpen. Het verbaast ons iedere keer weer wat 1 cm mastvoet verplaatsing, 0,5 cm minder voorlijkspanning, bovenste zeillatje uit de fok, en een zachte zeillat in het grootzeil voor verschil maakt in bootsnelheid. De fokkenschoot traveler 1cm verkeerd en de boot loopt niet meer.

Nu op de shifts en de puffs varen met een half oog naar de andere Etchells en een half oog naar de rest van de vloot. We deden goede zaken, liepen weg van de andere Etchells, en naderden de koplopers in de grote wedstrijd met rasse schreden. Na de laatste bovenronding op plek drie achter Sjeekie en Marie Volante (zeg maar Allert), met Warlord redelijk kort na ons (hele wedstrijd niet gezien).

In het laatste voordewindse rak verzeilden we in een windstilte, moesten 4 keer gijpen, terwijl Warlord met volle spi en  boeggolf hard op ons inliep.  Ten langen leste kregen wij ook deze puff en konden we ons weer concentreren op onze voorliggers.

Op vier scheepslengtes achter Sjeekie om de laatste ton heen, knik in de schoot en jagen maar, en warempel 10cm voor Sjeekie geëindigd. Achterom kijkend zie ik dan toch weer alle Etchells heel dicht achter elkaar finishen.

Een tweede plaats in de laatste winterwedstrijd en eerste in de Etchells onderlinge competitie, geeft aan dat je heel goed twee wedstrijden tegelijkertijd kunt varen. (iets dat Warlord vorige week ook al aantoonde).

1 Pesce Spada      15 punten
2 Warlord               17 punten
3 Danish Blue      18 punten
4 Masquerade      20 punten.

Gert-Jan Zandt (Pesce Spada)

 

 

 

< Terug