Nieuws

28-09-2020 ONK Medemblik 2020


De competitie in de Etchells Holland club is inmiddels van dusdanig niveau dat het tijd werd de klasse te promoten bij de rest van wedstrijdzeilend Nederland. De ONK 2020 te Medemblik boden daarvoor een uitgelezen kans. Op de vooravond van deze regatta lagen dan ook zeven Etchells te schitteren voor de het terras van het gerenommeerde wedstrijdcentrum.

De eerste wedstrijddag waren de weerscondities pittig. Een straffe noordoostenwind, 18 tot 25 knopen, zorgde voor de opbouw van die typische, korte IJselmeer-golven. Wind en golven zorgden duidelijk voor stress op bemanning en materiaal; veel spectaculaire boat-handling-capriolen en de Warlord die na de 2e race moest opgeven wegens problemen aan de mast. Na drie races werd de ranglijst aangevoerd door Bedrock.

Voor de tweede dag werd minder wind voorspeld. Maar eenmaal op het water kon de verstaging weer worden aangedraaid; de omstandigheden verschilden niet veel van de vorige dag. Alle crews waren echter duidelijk ingevaren, wat resulteerde in een compact veld, spannende boeirondingen en wisselende posities. Aan het eind van de dag was de eerste plaats overgenomen door Icing on the Cake, kort gevolgd door Bedrock en El Toro.

Ook laatste regatta-dag kwam de wind uit het oosten maar lichter en met korte, onverwachte shifts en drukverschillen waardoor het tactisch een stuk lastiger varen was. Veel stuivertje wisselen tijdens de rakken, maar ook soms flinke uitbouw van voorsprong (of achterblijven).

Icing on the Cace was uiteindelijk met hun constante performance (4x1ste, 3x2e) de terechte kampioen van deze ONK 2020.

Het was een experiment, drie dagen (lang!) in Medemblik (ver!), maar we kijken terug op een bijzonder geslaagd event. Geweldig zeilweer, goede banen, echte regatta-reuring en gezellige après-sail. Zelfs de terugtocht was, afgezien van een saggerijnige sluismeester, een bezeild feestje. Dank voor de lobby en organisatie, Jaap, Gert-Jan, e.a.

En vanzelfsprekend: iedereen was het eens dat de Etchells de mooiste boot van het evenement was.

Uitslagen.

< Terug