Who is who

Jaap Maarse

Etchells:
Icing on the Cake (NED 1172)

Achtergrond:
Groeide op met een Morin Junior, een kleine uitvoering van de 470. Daarna veel gezeild met een Randmeer op de Friese meren, IJsselmeer en Westeinder Plassen. Mooie zeilervaringen: vakanties op een 36-voeter op de Middellandse Zee, week op een prachtige stoere gulet met stevige wind, dag op America’s Cup zeiler Southern Cross in Australië, dag op ranke overtuigde dow aan de Keniaanse kust.

Sterk verhaal:
Zoals aan het einde van elke zomer zouden we onze Randmeer weer terugzeilen van Friesland richting winterstalling in Aalsmeer. Aangekomen in Stavoren bleek de wind te hard en de golven te hoog voor de oversteek naar Enkhuizen. Een stevige zuidwestenwind kracht 8 gooide roet in het eten. Best veel wind voor een open polyester bootje van 6,5 meter.

Na 2 dagen “gevangen” gezeten te hebben in Stavoren waren we er helemaal klaar mee. De wind was onveranderd hard maar nóg een dag in de haven was geen optie meer. We sjorden alles vast, controleerden alle vitale onderdelen en gingen door de sluis. Aan de wind ploeterden we urenlang tegen de golven in, richting de overkant. Diverse keren werd de boot gelanceerd en dan kwam bijna de gehele romp los van het water om zich over de volle lengte op de volgende golf te storten. De knal die dat gaf! Overstag gaan was nauwelijks nog mogelijk en deden we pas in de luwte van de Houtribdijk.

Enfin, alles bleef heel en we arriveerden veilig in de Buitenhaven van Enkhuizen. Moed en domheid liggen niet zo ver van elkaar en soms moet je wat geluk hebben…

< Terug