Who is who

Bartjan van der Sluis

Etchells:
Danish Blue (NED 1032)

Achtergrond:
Vanaf ongeveer mijn 10de ben ik verknocht aan de zeilsport. Het begon allemaal met een door mijn vader gekocht jolletje waar ik op de Brasem mee zeilde, dat werd later een Flying Arrow. Daarna zeilde ik op de Westeinder in een 16 m2 waar ik instructeur op was. Na in Friesland een korte tijd een oud houten scherpjachtje gehad te hebben heb ik met vrienden een originele Staverse jol en daarna een Vissermanschouw gehad. Hier hebben we erg veel plezier met de kinderen mee gehad op de Wadden en Zeeuwse wateren.

Hierna kocht ik mijn eerste scherpe jacht een Omega 36, een Ron Holland ontwerp, die we vanuit Zweden Stockholm hierheen hebben gezeild en geïmporteerd. Een prachtige en zeer snelle boot. Sinds 2005 zijn we in het bezit van een Salona 40 waarmee ik samen met mijn vrouw naar de Middellandse zee ben gezeild. Daar we zomers niet in de warmte daar willen blijven en ’s winters ook willen zeilen ben ik eigenaar van de Etchells Danish Blue 1032 geworden. Een fantastische boot waar we hard bezig zijn om te leren hier goed mee om te gaan.

Sterk verhaal:
“Er zijn veel mooie en spannende herinneringen te noemen. Die gaan van: de prachtige tocht naar en op de Middelandse zee tot: in de potdichte mist onder begeleiding van Elbe Control de Elbe op naar Cuxhafen, en: overvallen worden door windkracht 9 voor Walcheren. Maar de herinnering die me achteraf pas nog als meest verwonderlijke bijstaat, gaat terug naar het jolletje waarmee we, met windkracht “8” op de Brasem zeilden. Door de grote krachten brak het roer plots af, sloeg het jolletje bijna om, schepte veel water waarna we ijskoud onze laarzen uittrokken en het jolletje hiermee leeg hoosden. Daarna gewoon terug roeien, geen reddingsvest aan boord, dat “kon” toen nog allemaal.”

< Terug